Когато някой страда от запек или цистит и незнае какво да яде, баба препоръчва: ангинар. Когато някои започва диета за да изгуби няколко килограма, баба ни готви: ангинар. А, когато баба ни кани на обяд или вечеря в къщи и знае, че сме диабетици, какво ни приготвя? Ангинар

 

Не, че баба е обзета от това растение или си мисли, че е магично, просто знае какви предимства има.

Ангинар или артишок е едно растение отглеждано за храна, където има умерен климат. Се характеризира с това, че е многогодишно растение и пониква от корена всяка година, ако не измръзне през зимата.

Произхожда от средиземноморието (северозападна Африка) и е близък роднина на бодилът.

Главната съставна част на артишока е водата. Също така съдържа въглехидрати, фибри, минерали като натрий, калий, фосфор и калций; витамини като  B3. B5, B6 и малки количества на витамин C.

Въпреки това, най-значителното в структората на артишока са редица вещества, които се намират в малки количества и спомагат  за полужителни физиолохични ефекти. Те са:

- Цинарин : е киселинно вещество, което има способноста да повишава жлъчната секреция. Също така „цинарина“ намаля частните бета/алфа на липопротеините. Още е диуретично средство (провокира голямо експулсиране на орината).

- Стерини (това са високомолекулни хидроароматни алкохоли. Стерини са холестеринът и ситостеринът): имат способноста да ограничават абсорбирането на холестерол в червата.

 

Защо да ядем ангинар?

- Защото е богат на въглехидрати, като инулина, също така е препоръчителен за диети на диабетици.

- Със своето затоплящо действие се превръща в перфектният продукт за диети.

- Със своето високо съдаржание на фибри, благоприятсва за чревното предвижване.

- Високото съдържание на натрий, е подходящо за всички, които страдат от кръвно налягане.

- Един отличен източник на калций, фосфор и други минерали (желязо, магнезий, цинк и калий). Богат на витамини от типа на C, B3, B5 и B6.

- Диуретично средство

- Посочен е за всички практически и органични болести на черният дроб и жлъчния мехур.

 

Заради всичко това, баба и натуралната медицина ни го препоръчват.

fashionmix.eu%20