Спортните напитки и защо е важно тяхното приемане по време на спорт-всичкозанеяКогато тренираме се потим, такъв е законът на живота. Когато се потим губим минерални соли, затова трябва да си ги възвърнем. Да пием вода не е достатъчно, затова трябва да прибегнем до други напитки или храни.

Когато тренираме температурата на нашето тяло се покачва, провокирайки потене. Колкото повече тренираме, толкова повече се потим, но това не е единственият фактор, който оказва влияние, също играят важна роля температурата и влажността.

Потта освен, че съдържа вода, съдържа и разтворени минерални соли, които са жизненоважни за организма. Соли като натрий, калий, хлор, магнезий, цинк и всички са фундаментални. Тази загуба на вода и минерални соли, бавно намаля работоспособността на организма и затова той  се изтощава.

Но какво ще се случи, ако открием напитка, която съдържа тези минерални соли, които губим? Отговорът е ясен: ще се повиши нашата спортна активност.

Хубавото е, че тези напитки съществуват. Това са спортните напитки.

 

Какво представляват спортните напитки?

Спортните напитки са течни приготовления предназначени да доставят енергия и да предоставят загубите на вода и минерални соли провокирани от практикуването на упражнения или физически натоварвания като цяло. Даже, ако се приеме преди или по време на тренировки, тази напитка може да предотврати умората и подобри рентабилността.

Така, че тези напитки съдържат подобна концентрация на частици (захари и основни минерални соли), като кръвта и това е, което благоприятства тяхното бързо усвояване.

 

Хранителни съставки

Тези спортни напитки съдържат специална съставка, която възвръща водата и минералните соли загубени по време на изпотяването. Комерсиалните напитки освен, че съдържат вода,  сол (натриев хлорид), калий, магнезий (в малки количества), калций и прости въглехидрати (декстроза, захароза, глюкоза или фруктоза) и сложни (нишесте и малтодекстрин).

Съдържанието на захар е около 60 и 70 грама на литър (почти наполовина от съдържанието на едно традиционно безалкохолно).

 

Спортните напитки и защо е важно тяхното приемане по време на спорт

В общи линии спортни напитки са много подходящи за тези, които спортуват редовно.

fashionmix.eu%20