Умереност. Тази е думата, която трябва да запомниш, когато трябва да се храниш. Ключово за да постигнеш една отлична диета. Нито много, нито малко: трябва да се храниш умерено.

Но, как мога да знам, кои са адекватните порции за всяко ядене? Зависи от храната и напитката, съществуват различни начини за да се контролира количеството, когато трябва да се сервира масата. Продължи да четеш за да узнаеш кои са те.

 

За да придобиете представа за размера на порциите ви представям една еквивалентна табла между различни менюта и предмети от всекидневието ни.

Месо = тесте карти

Картоф = мишката на твоят компютър

Плодове = топка за тенис

Хляб = диск за хокей

Орехи и сухи плодове = едно яйце

Пържени картофи, пуканки, снакс = чаена чаша

Ориз = малка чинийка за десерт

 

Една чаша вода преди всяко ядене ще те накара да се почустваш по-заситена и ще ти помогне да се храниш по-умерено.

Използвай адекватен размер за твоите чинии и чаши. Ако ще се храниш в малки количества, е най-добре да използваш чиния в съответният размер, т.е. по-малка чиния от обикновенно. В противен случай ти дава сензацията, че чинията е празна и ти се дояжда още.

 

Не се храни директно от опаковката. Със сигурност си ходила повече от веднъж в кухнята за да потършиш, снакс или чипс, който да залъже гладът ти, но докато си дадеш сметка пакета вече е свършил и то само за няколко минути. Най-добре е да избягваме този вид хранене и да си сервираме храната винаги в малки чинийки за да контролираме количеството. Същото се отнася и за напитките: използвай чаша, а не директно от шишето.

Когато излизаш и се храниш в ресторант, порциите, които сервират понякога са много големи от нормалното. Но ако не искаш да се хвърля храната, помоли сервитьора да ти я опакова за да си я вземеш за вкъщи и после да си я доядеш.

При всички случаи, използвай тези съвети като ръководство как да се храниш умерено. Запомни: няма точен номер на количеството на храните и напитки, които трябва да приемаш, защото те зависят от годините, полът, теглото и физическото състояние.

fashionmix.eu%20