Звучи красиво: „Пилатес“, а и е на мода. За някой това е достатъчно за да пробват новият метод за упражнения. Тези, които са малко скептични от към „новите неща“, предпочитат да проучат малко преди да започнат нещо изглеждащо странно. Няма значение дали сте от първите или от вторите, днес ще говорим за методът „Пилатес“. Дали ще го практикувате или не, никога не е лошо да знаето основното и за какво става въпрос.

Пилатес е един пълен и завършен метод за упражнения. Това ще рече, че не се състои в една табла или списък с движения, а става въпрос за автентичен и пълен метод, с който можете да преобразите, стабилизирате и заздравите вашето тяло. Характеризира се с изпълнението на плавни и хармонични движения, които помагат за еластичноста и уравновесяването.

Както ви споменах е на мода. Известни от ранга на Деми Мур, Мелани Грифит, Брус Уилис и Мадона вече са избрали този метод.

Наи-голямото предимство на този метод е, че е много сигурен, където специалист контролира и адаптира упражненията специално за нуждите на всеки човек. Продължителноста на една сесия е кратка, около 50 минути и в клас присъстват група от подбрани не повече от 5 човека.

Ползи: подобрява равновесието, усъвършенства координацията, тонизира мускулите и стилиризира тялото.

Гърбът е основата за работа в метода „Пилатес“. Ученикът трябва да се научи, на първо място да намира адекватна позиция на гръбначния стълб, която премахва напрежението намиращо се в тази зона, за да може след това да упражнява цялото тяло.

Дишането е ключово и също много важно. Всяко упражнение се реализира контролирайки вдишването и издишването на въздух, за да насити с кислорос мускулите и избягвайки умората.

Неговите основни характеристики са три: 1.- ниска трудност на техника; 2.- предназначан за всички хора, без значение от възраста (главно за онези хора, които са с ревматични болести или в процес на рехабилитация след контузия) и 3.- изисква се средно-ниско ниво на усилие.

Сега не трябва да бъркаме тези характеристики с малки изисквания. Напротив, става въпрос за един метод с много изисквания, който изисква да отдадем специално внимание към треньорът и адекватна екипировка. Машините, които се използват са много подвижни и помагат на ученика да реализира движения без никакво усилие или риск, поддържайки през цялото време правилната поза.

fashionmix.eu%20