диета за дразнимото червоСиндрома на Дразнимото черво (Колон иритабиле) е чревно разстройство, което поражда неразполужение в коремната област, болки, спазми, повдигане, диария или запег. Причините, които го провокират все още са непознати, но се предполага, че са свързани повече с психическата, отколкото с физическата част на нашето тяло.

Храните не са причина за Дразнимото черво, въпреки, че някой храни са по-дразнителни от други. Можем да спазваме диета за Колон иритабиле за да решим проблема, но това зависи за всеки човек, тъй като всеки индивид има различен метаболизъм както и различни хранителни навици.

За да открием специфичната диета, от която всеки се нуждае е важно да открием храните, които предизвикват раздразнения. Затова ще започнем с една основна диета от пиле, варени зеленчуци и плодове. След това постепенно добавяме една по една различните храни за да можем да открием коя или кои са храните, които раздразват стомаха на даденият човек.

 

Диета за Дразнимото черво (Колон иритабиле)

 

Закуска и предиобедна закуска:

- Чай без захар или с подсладител

- Крекери (Water Crackers) или бисквити от трици

- Обезмаслено крем сирене

 

Която и да е от тези храни за обяд и вечеря:

- Супа от грис или фиде

- Варено пиле или на скара, но без кожата

- Бифтек на скара

- Варено свинско месо или шунка

- Варени тиква и моркови

- Варен ориз

- Варено яйце

- Печена ябълка без захар

- Минералнa вода (негазирана)

 

Трябва да бъде много стриктно началото и да обърнем внимание на сигналите, които ни дава нашето тяло. След като следвате тази диета в продължение на една седмица, можем да започнем да добавяме една по една, която и да е от следващите храни за да разберем коя е храната (или храните), която дразни нашият стомах.

Препечен хляб, масло, прясно сирене, моцарела, полента (вид качамак), домати, средата на ангинар, аспержи, цвекло, малки количества на макаронени изделия, лавър, риган, желе, кисело мляко и ограничено количество вино.

 

Храни, които не се препоръчват:

Прясно мляко, хляб, тесто, картофи, зеленчуци на листа, цитрусови плодове, грозде, фасул, нахут, леща, грах, пица и бира.

fashionmix.eu%20