Анемия при спортистите-всичкозанеяАнемията е много срещана при спортистите, които имат напрегнати ежедневни тренировки. Те прибягват към консумирането на добавки като желязо. Много често си правят изследвания на кръвта за да предотвратят появата и развитието на желязодефицитна анемия (породена точно от липса на желязо).

Нуждата от консумиране на тези добавки при спортисти е определяща от недостиг или липса на желязо в диетата. Данни, които могат да бъдат констатирани чрез съответният анализ на кръвта.

В сферата на спорта за която говорим, за да разберем, че даден човек изпитва липса на желязо (без да има симптоми за анемия), трябва да представи най-малко две анормални стойности от следните параметри: нисък феритин и нива на порфирин на червените кръвни телца и процента на насищане на трансферин.

Ако също така, този човек показва ниски нива на хемоглобин, които са под нормалното, следователно има анемия.

Също така, трябва да се вземе под внимание още нещо, което е много важно. При специализираните спортисти в аеробиката и най-вече във физическата издръжливост (като бегачите, плувците, колоездачите) е много срещано да бъдат открити ниски нива на феритин, докато нивата на хемоглобина и други показатели се задържат на нормални нива.

Дефинира се като псевдоанемия, тъй като няма понижения в червените кръвни телца, способноста за транспортиране на кислород не намалява.

Анемия при спортистите

fashionmix.eu%20